contador pagina web Saltar al contenido

Common Samsung Galaxy S9 problems and their resolution

enero 18, 2020

The Samsung Galaxy S9 is currently one of the most popular smartphones on the market. As a flagship device of Samsung, the Galaxy S9 offers its users many high-end features. Whether you're talking about the gorgeous frameless 18: 9 screen or the immense power of its Snapdragon 845 processor, the Samsung Galaxy S9 has it all. Not only that, the S9 has one of the best cameras that also supports variable aperture on a smartphone camera. While the S9 has almost everything you would expect from a 2018 flagship product, the software side has a few small problems as it doesn't run on Android. Such problems can ruin your flagship experience and trying to solve them can be a long and tedious process. Let's find out the most common Samsung Galaxy S9 problems as well as their solutions so that you can easily solve these problems.

Samsung Galaxy S9 problems and how to fix them

Problem 1: the applications are not in full screen

Since the Samsung Galaxy S9 has an 18: 9 screen, apps can use this high format to display a lot of information at once. Unfortunately, some applications cannot use the full screen of the Samsung Galaxy S9. Instead, these apps run in the default 16: 9 format, which results in pretty frustrating black bars, especially when watching movies or playing games on your Galaxy S9.

Fortunately, it is quite easy to solve this problem and activate full screen mode in all your applications so that all applications use the full 18: 9 screen of your Samsung Galaxy S9. To resolve this problem, you need to follow the steps given.

Solution:

  • Open the "Settings" application on your smartphone.
  • Here, go to the "Display" section where you will find all the parameters related to the display.
  • Now you need to locate the Full Screenn Apps section and open it.
  • After that, you will have the option to activate or deactivate full screen mode for all applications installed on your device.
  • Make sure you activate all apps so that all of your apps can use the full 18: 9 aspect ratio of your Galaxy S9 display.

Galaxy S9 common problem

Problem 2: the device takes a long time to fully charge

If your charging speed with your Samsung Galaxy S9 is slow, it is very likely that fast charging is not activated on your smartphone.

It is quite easy to solve this problem by simply activating the fast charging function on your device. To do this, you simply need to follow the instructions below.

Solution:

  • Go to the "Settings" application on your Galaxy S9.
  • Now open the Battery settings of your device to enable quick charging.
  • Here you will see the option for "Fast Charging". Activate it and your device will now charge much faster than before.
  • The next time you charge your device, a message saying Fast Charging will appear on the lock screen of your Galaxy S9.

Problem 3: Samsung Galaxy S9 Wi-Fi issues

Many Galaxy S9 users have reported Wi-Fi connectivity issues in their phones. There are reports of sudden network drops and network problems not detected by many S9 users. Although there is no specific fix for Wi-Fi issues yet, there are steps you can take to resolve your Wi-Fi issues.

You can try using the following patches on your Galaxy S9 to resolve all errors and issues related to the wireless network.

Solution:

  • Very often, it is the Wi-Fi router that causes all the problems on your device. So try restarting your Wi-Fi router and see if the problem persists.
  • If that does not help, you can try to reset your Wi-Fi router. To do this, you will have to follow the user manual of your Wi-Fi router because the procedure will be different for different Wi-Fi routers.
  • You can also try re-entering Wi-Fi details in your Samsung Galaxy S9. To do this, you need to open the Wi-Fi settings on your smartphone. Now press and hold the Wi-Fi network of your choice and select Forget Network. After that, search for available networks and connect your wireless network, which will solve all the problems on your Galaxy S9.

Problem 4: email application sending photos automatically

There is a bug in the messaging application of the Samsung Galaxy S9 which sends photos from your gallery to your contacts. This bug is a major concern for user privacy, as it can share sensitive images without the user's knowledge. Even if Samsung has pushed an OTA update to resolve this alarming problem, chances are you're still on the old version and want to fix this problem for good.

Well, if you want to fix the bug without updating your phone, you need to take the following steps.

Solution:

  • Access the Info application of the messaging application installed on your Samsung Galaxy S9.
  • In its application, you must open the application authorization and uncheck the "Storage" box.
  • For this reason, the messaging application will not be able to access the storage of your phone and will therefore not be able to send any photo without your knowledge.

Problem 5: slow motion videos

With the Samsung Galaxy S9, you have the option of recording 960fps slow motion videos. Although these videos are quite impressive, some people have expressed them under-exposed or very dark. As a result, users cannot use the idle function to the maximum. In most cases, this problem is with Samsung Smart Stay functionality and disabling it will likely resolve this problem.

If you want to disable Smart Stay on your Galaxy S9, you can use the steps given to remedy it.

Solution:

  • Go to the "Settings" application on your smartphone.
  • Now go to the "Advanced Features" of your S9.
  • Here you have to deactivate Smart Stay.
  • This will correct the slow motion video exposure on your Samsung Galaxy S9.

Problem 6: Galaxy S9 touchscreen sensitivity issues

If your S9 has sensitivity problems with the touch screen due to a fall or a protective screen, there is a simple solution. Samsung has included an option to change the sensitivity of the touchscreen in its Galaxy phones, which we will use to resolve this issue.

You can use the given steps to adjust the touchscreen sensitivity of your Samsung Galaxy S9.

Solution:

  • Open the "Settings" application of your Samsung Galaxy S9.
  • Locate and open the Advanced Features in the Settings application.
  • In this section, you will find an option indicating Sensitivity to touch.
  • You can use this option to change the sensitivity of your Galaxy S9 touchscreen and to resolve issues.

Problem 7: Samsung Galaxy S9 audio problems due to a wet speaker

The Samsung Galaxy S9 is an IP68 class smartphone and therefore users can use their smartphone in humid environments. However, sometimes the phone speaker gets wet, which causes audio problems in the speaker. This happens when water enters the speaker grille of your device and clumps the speaker.

Solution: To solve this problem, Samsung has a waterproof film right in front of the speaker which prevents water from permanently damaging the speaker of your device. So if you are having audio issues with the speaker, it is highly recommended to let the speaker dry for a while. And after a while, you will see that the speaker of your device has been repaired because all the water would have evaporated.

Audio problem Samsung Galaxy S9

Problem 8: fix resolution and scaling issues on Galaxy S9

The Samsung Galaxy S9 has a QHD + screen which, while super sharp, consumes a lot of battery. As a result, Samsung has included an option to use the phone at an FHD + resolution to conserve battery life.

If you use the FHD + resolution, you may experience scaling issues on your smartphone, which can be easily resolved by following the steps below.

Solution:

  • First, open the "Settings" application on your Samsung Galaxy S9.
  • Go to the "Display" section of the application and search for "Screen resolution".
  • You can then use this option to change the resolution of your device to QHD +, which will solve all scaling issues.

Problem 9: fix for all other problems on Samsung Galaxy S9

While the fixes mentioned above correct most of your Galaxy S9 issues, it's likely that you're still looking for a solution. In this case, you should first try to restart your phone. As the reboot reloads your operating system, it can solve many problems.

If restarting does not help you solve your problems, you can always try to perform a factory reset on your device. This will delete all of your data and applications, so be sure to back up all of your necessary files first. Once you've done that, you can then follow the steps to reset your Samsung Galaxy S9.

Solution:

  • Open the "Settings" application of your Samsung Galaxy S9 to reset it.
  • In here, go to General Management and select Reset.
  • This will completely wipe your device and hopefully fix your problems.

Conclusion

These are the common problems of Samsung Galaxy S9 and their solutions. You can always contact Samsung customer service if nothing works for your device. Since Samsung service centers are the best place if your problem is related to manufacturing or hardware faults, you should always consider contacting them.