contador pagina web Saltar al contenido

Common Samsung Galaxy S9 Plus issues and how to fix them

enero 18, 2020

The Samsung Galaxy S9 Plus is one of the high-end smartphones on the market today. Being the best smartphone offered by Samsung, you will find everything on this smartphone. From the camera display, you will not see any compromise with the Samsung Galaxy S9 plus. With the S9 Plus, you take advantage of its magnificent frameless 18: 9 screen which is also curved around the edges. It also has one of the best configurations of two cameras where the main camera is delivered with an adjustable opening. The Galaxy S9 Plus is almost perfect in every respect, except for its software. While Samsung really knows how to make good hardware for a smartphone, its software isn't the best. Unfortunately, because of this, some problems can be very frustrating. Here we are going to list common Samsung Galaxy S9 Plus issues and their fixes.

Samsung Galaxy S9 Plus issues and how to fix them

Problem 1: the applications are not in full screen

In 2018, most recently launched smartphones have an 18: 9 aspect display, which allows the manufacturer to include a larger screen in a comparatively smaller form factor. Apart from that, it can also display more information on the screen at a time, since the screen is much longer.

While most apps look pretty good with the 18: 9 screen, some apps need and work better with a 16: 9 aspect ratio. Fortunately, with the S9 Plus, you can run all of your apps in full mode. notch using the option provided by Samsung in the S9 Plus.

Solution:

  • Go to the "View" menu in the "Settings" present on your Galaxy S9 Plus.
  • Here, look for the option "Full screen option".
  • Now make sure that all your applications are using full screen mode so that they can use the full 18: 9 screen.

Problem 2: the full load is too long

The Galaxy S9 Plus supports fast charging, which means it can be charged faster than an average smartphone. Although this is very beneficial, it no longer works on some S9 Plus phones. Fortunately, there is a simple solution to this problem: you can easily re-enable fast charging by doing the following:

Solution:

  • Launch the "Settings" application on your Samsung Galaxy S9 Plus.
  • Go to the "Battery" section and find the "Quick charge" option.
  • You must activate the Quick Charge option, after which your phone will charge much faster.
  • Now, each time you charge your S9 Plus, it will display a quick charge text at the bottom of your lock screen.

Problem 3: Samsung Galaxy S9 Plus Wi-Fi Problems

If you are a Samsung Galaxy S9 Plus user, it is likely that you are having problems with Wi-Fi reception. These problems include low internet speed, loss of connection or inability to find a wireless network particular on your S9 Plus. Fortunately, you can easily resolve all of these issues by following these instructions:

Solution:

  • It's probably your Wi-Fi router that is causing all of the wireless issues on your S9 Plus. Therefore, before trying any other method, it is highly recommended to restart your Wi-Fi router.
  • If this does not seem useful for your device, then you must re-enter the network details on your Galaxy S9 Plus. To do this, you must first open the Wi-Fi settings on your device and long press on the wireless network that is having problems. Now select "Forget Network" which will delete the network from your phone. Finally, simply reconnect to the wireless network by re-entering the correct information.
  • If none of these methods works for you, the last option is to reset your Wi-Fi router. You can do the following using the user manual provided with your router, which hopefully will correct all of your problems. Wi-Fi on your Galaxy S9 Plus.

Samsung Galaxy S9 Plus Wi-Fi

Problem 4: email application sending photos automatically

One of the best known bugs with the Galaxy S9 Plus is related to its messaging application which would send the photos present on your device to your contacts. Such a bug affects user privacy since your phone shares personal photos with others without your recognition. Fortunately, Samsung has already resolved this problem via an OTA update for the S9 Plus. Although if you haven't updated your phone and still want to fix it, you can just follow the steps below to fix it on your Galaxy S9 Plus:

Solution:

  • Open the "App Info" settings of the Messaging application on your S9 Plus.
  • Go to the "Permissions" section and deactivate the storage. Storage permission for this app is now disabled because it cannot access your storage and share photos with anyone.

Problem 5: slow motion videos

The super slow motion video feature of the Galaxy S9 Plus is very popular because it allows users to record videos in an impressive 960 format. Even if this feature works well enough, some users have seen their slow motion videos be quite dark. In other words, their videos are underexposed and most of the details are not visible. That said, it is possible to solve this problem by deactivating a functionality of your S9 Plus by following the steps below.

Solution:

  • Access the "Settings" application on your smartphone.
  • Go to the "Advanced functions" section.
  • Now deactivate the Smart Stay option which will correct the problem of dark slow motion video on your Galaxy S9 Plus.

Problem 6: Galaxy S9 Plus touchscreen sensitivity issues

Some users have seen problems with their touch screen that are insensitive to falling or a screen protector. While these are hardware-related issues, Samsung has included an option in its phones that allows users to change the sensitivity of the touch screen, so that they can easily resolve issues like these. To correct the sensitivity of your screen, you need to follow the steps below for your Galaxy S9 Plus.

Solution:

  • Access the "Settings" application of your Galaxy S9 Plus.
  • Open the Advanced Features which contain the touch sensitivity options.
  • Now, using the Touch Sensitivity option, you can easily adjust the touch screen sensitivity of your S9 Plus. After that, you will no longer face such problems.

Samsung Galaxy S9 Plus touchscreen

Problem 7: Samsung Galaxy S9 Plus audio problems due to a wet speaker

Samsung Galaxy S9 Plus is one of the few smartphones on IP68. This means that this phone is almost completely waterproof. Having said that, it can still cause water problems. One of these concerns the enclosure, where the water will produce a clumpy sound.

Solution: This happens when water gets stuck in the speaker grille and distorts the sound. However, Samsung has put a waterproof film in front of the speaker that prevents water from permanently damaging the speaker. Therefore, if water gets into the speaker of your Galaxy S9 Plus, simply let the phone dry. Once the water is completely dry, your phone's speaker will sound like new.

Problem 8: fix resolution and scaling issues on Galaxy S9 Plus

With the Samsung Galaxy S9 Plus, you get a QHD + screen with an average battery size. This means that the large, high resolution screen will drain your battery fairly quickly. Therefore, to increase the lifespan of your phone, Samsung has judiciously added an option allowing the user to use the device at a lower resolution. Although the display of the phone does not give a better resolution, it certainly helps to obtain a good autonomy.

Even if it is an excellent feature for saving the battery, it can cause problems related to scaling, due to the reduced resolution. If you are experiencing visual artifacts with your Galaxy S9 Plus, you can use the following instructions to change the resolution of your phone to resolve its scaling issues.

Solution:

  • Open the "Display" section of the "Settings" application of your S9 Plus.
  • Here you will find all of the options related to your phone screen, including the Screen Resolution option.
  • With this feature, you can change the resolution of your device to QHD + to resolve any scaling issues.

Problem 9: Fix for all other problems on Samsung Galaxy S9 Plus

If you are still looking for solutions to certain problems on your S9 Plus, you can always try universal fixes that can solve many problems on a smartphone. For example, before trying a complicated fix for your smartphone, you should try to restart it. Restart reloading your operating system, it can potentially solve many problems on your Galaxy S9 Plus.

Just in case it doesn't seem to work for you, then you should definitely try resetting your S9 Plus, which will erase everything from your device, so be sure to back up all of your important data. To reset your device, you can follow the indicated steps.

Solution:

  • Open the "Settings" application of your Samsung Galaxy S9 Plus to reset it.
  • Go to General Management and select Reset.
  • This will reset your S9 Plus and fix many problems on your device.

Conclusion

If none of the above solutions have solved the problem of your Samsung Galaxy S9 Plus, it is strongly recommended that you contact Samsung Customer Service for assistance. Since they are experts trained by Samsung, you should always consider contacting them as the last option to resolve any type of problem on your device.